Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2013 15:29 - Неделни мисли - ЗА и ПРОТИВ Референдумите
Автор: pg999 Категория: Политика   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.12.2013 23:58


" Всяка монета има две страни " . Воден от тази максима, предлагам да размишляваме дали наистина желанието за повече референдуми в България носи само позитиви. За целта ще ви представя три про и три контра аргументи, по които ще размишляваме. Нека да започнем с положителните страни:
1. Референдум = Швейцария, много хора се сещат именно за алпийската страна, когато се говори за референдум. И това съвсем не е напразно - швейцарците са извоювали най - важното си право като граждани, а именно упражняването на ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. Референдумите са най - основния способ на гражданите да упражняват своя контрол върху властта, да взимат дейно участие във взимането на важни решения, които най - много засягат самия народ. Затова референдумите, проведени в наистина демократични и правови държави, са най - обективния инструмент на суверена, който изразява неговите мисли и желания. Всички тези изводи по - горе водят до чувството за СПРАВЕДЛИВОСТ (нещо, което в България за съжаление липсва у гражданите). Справедливо е Уважаеми читатели, когато дадени хора са избрани в парламента под името народни представители, те да се ръководят изцяло от интересите на народа ( дори в България се заклеват в това). Какво по - добро изследване на исканията на хората от това на референдумите ? Един истински и аполитически избор, при който обикновените хора се разграничават от всякакви партийни симпатии и отговарят на прост въпрос с да или с не. Този държавен глас свива до минимум възможността за прокарване на мръсните и гадни ЛОБИСТКИ ЗАКОНИ, които вече няколко десетилетия ограбват и унищоважат България. Ако за закони, които засягат пряко българския народ, като например Закона за продажбата на земя на чужденци, Закона за пушенето, строенето на АЕЦ Белене, пускането на АЕЦ Козлодуй, и много други, се питаше българския народ и не се взимаха решения, въз основа на заповеди от определени енергийни, масонски или олигархични кръгове, ситуацията в страната ни би била коренно различна. Политиците у  нас се страхуват да попитат народа си, или по - скоро шефа си , защото у нас явно никой не е наясно, че депутатите служат на народа, той им плаща заплатите, отпуските, екскурзийките, количките и работника е длъжен да пита какво иска неговия началник !
Но да свалим розовите очила за момент. Всичко това, което казах, се отнася за нормалните и истински демократични страни, в които има и истинско гражданско общество. В страна, в която 25 години се чака някой да ни оправи, но не се прави нищо конкретно по въпроса, можем да говорим за малодушие, за пълен крах на всякакви ценности, за популистки национализъм, граничещ с най-висша наглост, но повярвайте ми не и за гражданско общество. Тоталната му липса води до най - логичния резултат - ПРОДАЖБА на вота. Нещо до болка познато у нас, което няма да изненада вече никого. Какво го интересува Асан от махалата, който дори не си и плаща тока, дали ще строим АЕЦ Белене.... И ако в други държави хора като Асан ще се скрият в този ден и няма да пускат бюлетина, нашият Асан ще чака този ден с нетърпение, защото нови мръсни 20 лева ще влезнат в скъсания му джоб, а този който ще му ги даде ще вземе милиони. ( Ако някой ви каже: Ето ти 20 лева, ама аз ще взема 20 милиона от теб, става ли ?, вие какво ще отговорите ???) Друг въпрос, който за мен е много интересен - какво правим с гласовете в чужбина ? Аз като живеещ извън България искам да гласувам на референдум относно енергетиката ни примерно, ще ми дадат ли това ПРАВО? Ще дадат ли същото право и на така наречените ни български турци, мохамедани, помаци и други малцинства, които едва ли са наясно с темите колкото и образованите българи ( да приемем, че има и образовани членове на тези групи, но те са мнооого голяма рядкост). Защо секциите в страни с почти 100 % електорат на ДПС са много повече на брой, отколкото в други, населени с много повече българи. Това са въпроси, чийто отговори никога няма и да чуем официално (затова и избрах живота в чужбина). 
В заключение мога да кажа, че обществото ни, в резултат на скотския живот, не е дорасло да провежда качествени и демократични референдуми. В държава, в която продаването на народния глас е смешно и интересно, няма място за демокрация, няма място за референдуми, няма даже място и за швейцарци, ах тези швейцарци .... 
   



Гласувай:
1


Вълнообразно


Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pg999
Категория: Политика
Прочетен: 9013
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930